Banker's Review Online - Η άνοδος και η πτώση της Dexia

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategy and Development

Η άνοδος και η πτώση της Dexia

2 Νοεμβρίου 2011 | 14:14 Γράφει το Banker's Review  Team Topics: Trends

Η μεγάλη για τα μεγέθη της έκθεσης της Dexia στο ελληνικό χρέος έφτασε στις αρχές Οκτωβρίου να είναι διπλάσια από την κεφαλαιοποίησή της.

Με τον κίνδυνο της κατάρρευσης, ο οποίος θα προκαλούσε ένα συστημικό ντόμινο στο σύνολο του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος, Γαλλία και Βέλγιο έσπευσαν να τη στηρίξουν με κρατικές εγγυήσεις και να προχωρήσουν στη διάσπασή της σε καλή και κακή τράπεζα. Το ίδιο μάλιστα σαββατοκύριακο που ελήφθησαν οι αποφάσεις και για τη δική μας Proton Bank. Γνώμονας για τις αποφάσεις και στις δύο περιπτώσεις, πέραν του επαπειλούμενου ντόμινο η διασφάλιση των καταθέσουν του κοινού. Ομως για τη Dexia το γεγονός αποτέλεσε υποτροπή αφού χρειάστηκε διάσωση και πριν λίγα μόλις χρόνια.

Η ιστορία της Dexia ρίχνει φως στα αίτια των εξελίξεων αφού προκαλεί εντύπωση το πώς μια τράπεζα βρέθηκε αναμεμειγμένη τόσο στα τοξικά προϊόντα της κρίσης της στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ όσο και στα, φευ, τοξικά της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η Dexia προέκυψε το 1996 από τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων πιστωτών της τοπικής αυτοδιοίκησης του Βελγίου και της Γαλλίας. Στο νέο σχήμα περιλήφθηκε και ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής τραπεζικής στο Βέλγιο όπως και μια μονάδα private banking, με έδρα το Λουξεμβούργο. Η ιδέα ήθελε τη συνένωση να θωρακίζει τις δυο τράπεζες, ενόψει της γέννησης του ευρώ. Οι δύο πλευρές, όπως και όλοι στην Ευρώπη, ήξεραν πως το κοινό νόμισμα θα ενέτεινε τον ανταγωνισμό στον κλάδο. Ετσι επιχειρήθηκε να ενισχυθούν με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζές τους ώστε να επιβιώσουν, και να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μετά το 1996 η Dexia προχώρησε με τη στρατηγική αυτή, εξαγοράζοντας την ιταλική Crediop, την βελγική Artesia Banking Corporation, την ισραηλινή Otzar Hashilton Hamekomi και την τουρκική DenizBank. Η μόχλευση που απαιτήθηκε και τα κεφάλαια που δεσμεύτηκαν για την επέκταση αυτή κατέστησαν τον όμιλο ευάλωτο και τον έφεραν σε αδυναμία να αντιμετωπίσει την κρίση του 2008.

Τότε η καχυποψία των αγορών για τις επισφαλείς επενδύσεις σε τοξικά χρεόγραφα διευρύνθηκε, και ο όμιλος βρέθηκε στο επίκεντρο της κινδυνολογίας. Η αμερικανική μονάδα διαχείρισης κεφαλαίων καταστεί ζημιογόνος και μαζί με τη μονάδα ασφάλισης ομολόγων, έκαναν τη Dexia εξαιρετικά ευάλωτη.

Η τράπεζα είχε αποκτήσει δυσανάλογη έκθεση στα τοξικά της δευτερογενούς αμερικανικής αγοράς στεγαστικής πίστης και σύντομα αποκλείστηκε από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2008, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας του Βελγίου και του Λουξεμβούργου ανακοίνωσαν τη διάσωσή της με 6,4 δισ. ευρώ. Η Dexia όμως εξακολούθησε να κατέχει τους τοξικούς τίτλους και έτσι τον Μάιο προχώρησε σε τιτλοποιήσεις χαμηλής πιστωτικής αξιολόγησης και άλλων επισφαλών δανείων. Αν και η απόφασή της χαιρετίστηκε ως εξυγιαντική δεν απέφυγε να χρειαστεί να διαγράψει υποαξίες ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Μόλις μεγεθύνθηκε το ελληνικό πρόβλημα στοχοποιήθηκε και πάλι από τις αγορές. Η τράπεζα έχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής 3,8 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και άλλες χρηματοδοτήσεις προς ελληνικά συμφέροντα η έκθεσή της στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 4,8 δισ. ευρώ. Βέλγιο και Γαλλία πρόσφεραν κρατικές εγγυήσεις για να κρατήσουν την Dexia ζωντανή γεγονός που έκανε όμως το Παρίσι να αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής του ικανότητας.

Banker's Review (T. 024)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778