Banker's Review Online - Το όραμα για μια Ελληνική Τράπεζα Τουριστικής Ανάπτυξης

Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Δωρεάν εγγραφή

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφείτε στην Online έκδοση του Banker's Review και να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
*
*
*
*
*
*
* Άνδρας   Γυναίκα
*

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Investments

Το όραμα για μια Ελληνική Τράπεζα Τουριστικής Ανάπτυξης

18 Ιουλίου 2013 | 13:02 Γράφει η Ισαβέλλα  Ζαμπετάκη Topics: Analysis,Συνεντεύξεις / Πρόσωπα,Τουρισμός

Wolfgang Kleeman, CEO, Austrian Bank for Tourism Development

Ο CEO της Austrian Bank for Tourism Development, μιλά για τα στοιχεία που κάνουν το μοντέλο της αυστριακής τράπεζας επίκαιρο για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα.

Banker’s review: Ποιες οι βασικές δραστηριότητες και υπηρεσίες της Austrian Bank for Tourism Development και ποια τα σημαντικότερα σημεία στην ιστορία της;
Wolfgang Kleeman:
Η Austrian Bank for Tourism Development είναι η ειδικός των χρηματοδοτήσεων του τουριστικού κλάδου αλλά και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον τομέα. Παρέχουμε λοιπόν επιχορηγήσεις σε προνομιακά, επιδοτούμενα επιτόκια, σε συνδυασμό με κρατική εγγύηση αλλά και τεχνογνωσία. Να διευκρινίσουμε ότι για την παροχή των χρηματοδοτήσεων συνεργαζόμαστε με όλες τις ιδιωτικές τράπεζες της Αυστρίας.

Η Austrian Bank for Tourism Development ιδρύθηκε το 1947 και λειτούργησε αρχικά ως θεματοφύλακας για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ενίσχυσης της χώρας. Μετά από 25 χρόνια εξελίχθηκε σε τράπεζα, γεγονός που της έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει τα δικά της προγράμματα επιχορηγήσεων. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της σήμερα είναι η δυνατότητα να συνδυάζει τις επιχορηγήσεις με τις κρατικές εγγυήσεις.     

Δεδομένου ότι η τράπεζα αποτελεί σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του κάθε τομέα ώστε να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα;
W.K.:
Ο ρόλος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Τόσο εμείς, όσο και το Υπουργείο Τουρισμού και οι Περιφέρειες ενώνουμε τις δυνάμεις μας γύρω από τον στόχο αυτό. Ο δημόσιος τομέας καταθέτει τις ιδέες του σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο στρατηγικής τουρισμού και εμείς καλύπτουμε τις λειτουργικές ανάγκες που προϋποθέτει η υλοποίησή τους. Είναι σίγουρο ότι σαν ιδιωτική εταιρεία έχουμε τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουμε τις καθημερινές εργασίες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και οικονομία.

Θα θέλατε να αναφέρετε κάποια από τα πιο εμβληματικά έργα που προέκυψαν από χρηματοδοτήσεις της Austrian Bank for Tourism Development ;
W.K.:
Θα μπορούσα να αναφερθώ σε μεγάλα έργα όπως αυτό του «Area 47», αλλά θα προτιμούσα να στρέψουμε την προσοχή μας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι οι εταιρείες που απασχολούν 5 με 10 άτομα είναι αυτές που αντιπροσωπεύουν το 95% του αυστριακού τουρισμού, οι υπηρεσίες μας στοχεύουν κυρίως στην κάλυψη των αναγκών αυτού του είδους επιχειρήσεων. Στις βάσεις δεδομένων μας διατηρούμε αναλυτικά ετήσια στοιχεία για 2.000 αυστριακά ξενοδοχεία και μέσα από την πληροφορία αυτή μπορούμε να έχουμε μια ακριβέστατη εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει στην αγορά. Τη γνώση αυτή την αξιοποιούμε προς όφελος όλων, όπως επίσης και επιτρέπουμε την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά σε όλους. 

Σε ποιο βαθμό μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της Austrian Bank for Tourism Development ως πρότυπο; Πόσο επίκαιρο είναι το μοντέλο αυτό σε μια εποχή που ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους κλάδους στον οποίο η ελληνική οικονομία προσβλέπει για ανάπτυξη;
Όταν ιδρύθηκε η Austrian Bank for Tourism Development, η Αυστρία ήταν σε μία κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν που βιώνει η Ελλάδα σήμερα. Στην περίπτωσή μας, η ύφεση ήταν αποτέλεσμα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου αλλά ο στόχος της Αυστρίας τότε ήταν κοινός με αυτόν της Ελλάδας σήμερα: αφορούσε την ανόρθωση της οικονομίας μέσα από τη μεγιστοποίηση της δυναμικής του τουρισμού. Η ιδέα αυτή βρήκε στήριξη από πηγές που ήταν πρόθυμες να την χρηματοδοτήσουν και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα σήμερα.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και άλλοι φορείς και οργανισμοί είναι έτοιμοι να ρίξουν χρήματα στην ελληνική οικονομία. Αυτό που ζητάνε όμως είναι να δημιουργηθούν κάποιοι αξιόπιστοι φορείς που θα διαχειριστούν τα χρήματα αυτά και που θα επιβλέψουν ότι θα γίνουν οι σωστές επενδύσεις, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος τα χρήματα να χαθούν σε «σκοτεινά κανάλια». Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και το πλεονέκτημα που έχει η Austrian Bank for Tourism Development: είμαστε ένας αξιόπιστος οργανισμός και μπορούμε να λειτουργήσουμε ως διάμεσος.

Επιπλέον, εξειδικευόμαστε στην τουριστική ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη και ο τουρισμός μπορεί να συνδέονται, αλλά αποτελούν δύο διαφορετικές έννοιες. Αυτό που μας ενδιαφέρει σε πρώτο πλάνο είναι να ανταποκριθούμε σωστά και εξειδικευμένα στις ανάγκες που παρουσιάζει ο κλάδος του τουρισμού.    


Ποια θα ήταν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας Ελληνικής Τράπεζας  Τουριστικής Ανάπτυξης;
Το πρώτο βήμα είναι η λεπτομερής καταγραφή του business plan του οργανισμού αυτού. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο που ακολουθεί ήδη η Austrian Bank for Tourism Development  θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του πλαισίου χρηματοδοτήσεων που ισχύει στην Ελλάδα. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι ο εντοπισμός ελληνικών και ξένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Από εκεί και πέρα, η τράπεζα θα πρέπει να κάνει την είσοδό της στην ελληνική αγορά.
Όσον αφορά το ρόλο της Austrian Bank for Tourism Development στο σχήμα αυτό, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχουμε σε επίπεδο διαχείρισης, και όχι ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Έχουμε πάντως ήδη ξεκινήσει τις επαφές μας στην Αυστρία, προκειμένου να διασφαλίσουμε επιχορηγήσεις για το έργο αυτό. Τον Αύγουστο θα ξεκινήσουμε την ανάπτυξη του business plan που θα συνοδεύει τη πρόταση για δημιουργία μιας Ελληνικής Τράπεζας Τουριστικής Ανάπτυξης και τρεις με έξι μήνες αργότερα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την πρότασή μας στην ελληνική κυβέρνηση. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι φορείς του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ της ιδέας αυτής.  

Ποιος ο ρόλος που προβλέπεται για τις ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν τον ίδιο ρόλο απέναντι σε μια Ελληνική Τράπεζα Τουριστικής Ανάπτυξης όπως και οι αυστριακές τράπεζες απέναντι στην Αυστριακή Τράπεζα Τουριστικής Ανάπτυξης. Θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ρόλο που είναι ανοικτός και για ξένες τράπεζες αλλά και για την Austrian Bank for Tourism Development. Οι τράπεζες θα πρέπει ακόμα να συμμετέχουν στις αποφάσεις χρηματοδότησης της Ελληνικής Τράπεζας Τουριστικής Ανάπτυξης και να συνεισφέρουν στο βαθμό που μπορούν σε μοντέλα δομημένης χρηματοδότησης όπως επίσης και να χρηματοδοτούν και να διαχειρίζονται το day-to-day business, τις συναλλαγές πληρωμών, το κεφάλαιο κίνησης κ.λπ.

Banker's Review (T. 033)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778