Banker's Review Online - Τραπεζικός πόλεμος χαρακωμάτων στην Ευρώπη

Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

International Banking

Παρά την κρίση, τα μεγάλα ονόματα δεν ξεχνούν το μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Τραπεζικός πόλεμος χαρακωμάτων στην Ευρώπη

2 Μαΐου 2012 | 10:17 Γράφει η Κορίνα  Σαμάρκου Topics: Analysis,International Banking,Trends,Ευρωπαική Ένωση

Τραπεζικός πόλεμος χαρακωμάτων στην Ευρώπη

Κόντρα στις σαφείς εντολές που έχουν, να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση, οι τράπεζες κυνηγούν τη γιγάντωση τους. Η πρωτιά της Deutsche Bank, η αντεπίθεση της UBS και η είσοδος των Αμερικανών.

Δύο μήνες πριν να παραδώσει τα ηνία της Deutsche Bank, ο Γιόζεφ Άκερμαν είχε κιόλας επιτύχει τον τελευταίο και μεγαλύτερο στόχο του. Η τράπεζά του είναι και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, αφού με ενεργητικό που ξεπερνά τα 2,1 τρισ. ευρώ, κατάφερε να πάρει πίσω την πρωτιά από τη γαλλική BNP Paribas, μετά από πέντε χρόνια. Ο Ελβετός τραπεζίτης αφήνει πίσω του τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, αλλά και ένα… πεδίο μάχης.

Παρά τις σαφείς εντολές που έχουν λάβει από τις αρχές, να δώσουν προτεραιότητα στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς δείχνουν να μην έχουν ξεχάσει το μεταξύ τους ανταγωνισμό. Την ώρα που Deutsche Bank και BNP Paribas μάχονται για την πρώτη θέση, η UBS παλεύει να επιστρέψει στο θρόνο της, ως της τράπεζας των πλουσίων της Ευρώπης. Και βέβαια, ο ανταγωνισμός χτυπά κόκκινο όταν οι αμερικανικοί κολοσσοί «μυρίζονται» στην ευρωπαϊκή οικονομική και τραπεζική κρίση μια ευκαιρία να κερδίσουν μερίδια αγοράς και έσοδα.

Η γιγάντωση της Deutsche Bank, εν μέσω κρίσης και μιας γενικότερης τάσης συρρίκνωσης στον κλάδο, δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, ο Άκερμαν παραδίδει μια τράπεζα κατά 40% μεγαλύτερη από εκείνη που είχε παραλάβει, το 2006. Πλέον, το μέγεθός της αγγίζει το 80% της γερμανικής οικονομίας.

Όμως η αλήθεια είναι ότι η τράπεζα του Άκερμαν κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα. Από τα τέλη του 2009, η Deutsche Bank μεγέθυνε το ενεργητικό της κατά 44%, την ώρα που οι άλλες εννέα τράπεζες του ευρωπαϊκού top 10 μεγάλωσαν μόλις κατά 5%. Η λογική που επικράτησε στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, στη Φρανκφούρτη, είναι απλή: Η γιγάντωση του ισολογισμού της πολλαπλασιάζει τα κέρδη. Βέβαια, η Deutsche Bank έχει ένα κρυφό πλεονέκτημα, έναντι των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι αγορές γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση –η οικονομικά ισχυρότερη στην Ευρώπη- δεν θα την άφηνε ποτέ να καταρρεύσει. Έτσι, θεωρείται ως η ασφαλέστερη από τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρεί χαμηλότερα κεφάλαια και να δανείζεται περισσότερα, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις της.

Κάπως έτσι, η Deutsche μπόρεσε να αποσπάσει την πρωτιά σε επίπεδο ενεργητικού από τη BNP Paribas, μετά από πέντε χρόνια. Αντίθετα, η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 1,7%, μειώνοντας το ενεργητικό της στα 1,97 τρισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις ανάγκες χρηματοδότησής της σε δολάρια. Όμως, η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι διαφορετική. Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, η Deutsche Bank είναι μικρότερη από τους μεγάλους ανταγωνιστές της, τις HSBC, Banco Santander, BNP Paribas, UBS και Royal Bank of Scotland.

Μετά την κρίση του 2008, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να ξεγράψουν τη UBS. Η τράπεζα που αποτελούσε κάποτε εστία εθνικής υπερηφάνειας για τους Ελβετούς, ενέγραψε ζημιές 57 δισ.  δολαρίων εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής της στα τοξικά ομόλογα. Ακολούθησε ένα σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε χάσει άλλα 2,25 δισ. δολάρια από τις μη εγκεκριμένες συναλλαγές ενός trader της, με αποτέλεσμα η UBS να χάσει την παλιά της αίγλη. Εν μέσω μαζικής εξόδου των εύπορων πελατών της, η τράπεζα έφτασε στην απόλυτη ταπείνωση, καθώς χρειάστηκε να διασωθεί από το κράτος.

Η προσπάθεια της ανάκαμψής της, περιελάμβανε, όπως πίστευαν όλοι, τη συρρίκνωση του «αμαρτωλού» τμήματος του investment banking. Όμως, με μία κίνηση-έκπληξη, ο διευθύνων σύμβουλός της αλλάζει στρατηγική. Όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζει τη μεγάλη αντεπίθεσή του.

Ο Σέρτζιο Ερμότι έκανε την έκπληξη, προσλαμβάνοντας τον Αντρέα Ορσέλ, έναν από τους μεγαλύτερους dealmakers στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σκηνικό. Η πολυσυζητημένη μεταγραφή  του Ορσέλ από την Bank of America Merrill Lynch φέρνει στη UBS το πολύτιμο πελατολόγιο του τραπεζίτη, που περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα όπως αυτά των UniCredit, Intesa Sanpaolo, Monte dei Paschi di Siena, VTB και του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Ο Ορσέλ είναι ο αρχιτέκτονας μερικών από τα μεγαλύτερα deals που έζησε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη, όπως η αμφιλεγόμενη διάσπαση της ABN Amro και η πώλησή της στην Royal Bank of Scotland και η πιο πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της UniCredit. Ερχόμενος στη UBS, τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας της τράπεζας να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο αλλά και στην παλιά της δόξα.

Σφήνα στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό μπαίνουν τα μεγαλύτερα ονόματα του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου. Ελπίζοντας ότι η κρίση θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε οπισθοχώρηση και συρρίκνωση, οι παίκτες των ΗΠΑ δεν έχασαν την ευκαιρία να εντείνουν την παρουσία τους στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Goldman Sachs, έπειτα από τον έντονα αμφιλεγόμενο ρόλο που έπαιξε στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δείχνει τώρα να επωφελείται σημαντικά από αυτήν. Τα έσοδα του ευρωπαϊκού τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 8%, στα 476 εκατ. δολάρια. Κινητήριος δύναμη υπήρξε η έκρηξη της ζήτησης από ιδιώτες πελάτες, επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για παράγωγα, τα οποία αντισταθμίζουν τους κινδύνους σε χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων. Η ευρωπαϊκή μονάδα της Goldman πέτυχε αύξηση των εσόδων της στο τμήμα παραγώγων για πελάτες κατά 142% από τις αρχές του έτους.

Όσο για την επίσης αμερικανική Jefferies, η δική της ευρωπαϊκή στρατηγική στοχεύει σε ένα χώρο όπου οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν σημαντική αδυναμία. Η χρηματιστηριακή επεκτείνει την παρουσία της στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων στην Ευρώπη, την ώρα που ακόμα και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση. Πέρυσι, μόνο μία στις τέσσερις αιτήσεις δανείων από μικρές επιχειρήσεις γινόταν δεκτή στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, με την αναλογία να είναι αρκετά καλύτερη στις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Banker's Review (T. 027)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778