Banker's Review Online - Διαδικτυακές συναλλαγές: Επανάσταση στις επενδύσεις

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Investments

Διαδικτυακές συναλλαγές: Επανάσταση στις επενδύσεις

7 Οκτωβρίου 2011 | 10:22 Γράφει ο Γιώργος  Καλούμενος Topics: e-banking,Private banking,Special Reports

Διαδικτυακές συναλλαγές: Επανάσταση στις επενδύσεις

Οι διαδικτυακές συναλλαγές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην ελληνική αγορά καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές ανακαλύπτουν τα οφέλη και τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη χρήση τους.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η χρήση του Internet και ειδικά των συγκεκριμένων πλατφορμών, έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στο χώρο των επενδύσεων, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να μπορούν να τοποθετούνται, πολλές φορές χωρίς καθόλου τη διαμεσολάβηση τρίτων, σε οποιοδήποτε επενδυτικό προϊόν, σε οποιαδήποτε αγορά του κόσμου, σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα αυτή η δυνατότητα δεν δίνεται μόνο στους επενδυτές που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια, αλλά και σχεδόν σε όποιον επιθυμεί καθώς το κατώτατο όριο επένδυσης ξεκινάει από ποσά της τάξης των 1000-2000 ευρώ.

Oπως αναφέρει ο διευθυντής του γραφείου της Saxo Bank στην Ελλάδα και την Κύπρο, Μ. Λεμονάκης: «Μέσω της ειδικής πλατφόρμας SaxoTrader και με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, ο ιδιώτης επενδυτής αποκτά άμεση πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε μία σειρά χρηματιστηριακών και επενδυτικών προϊόντων, όπως Μετοχές, Συμβόλαια επί της Διαφοράς (CFDs), Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures), Δικαιώματα Προαίρεσης Συναλλάγματος (FX Options) και Προθεσμιακές Αγορές Συναλλάγματος (FX Forward), σε 23 χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο».

Ομως οι δυνατότητες που έχει ο επενδυτής από τη χρήση των πλατφορμών δεν εξαντλούνται μόνο στο ότι αυτός μπορεί να επιλέξει να επενδύσει σε οτιδήποτε, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Κι αυτό γιατί μπορεί επιπλέον να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ιδιαίτερα σημαντικές και εξειδικευμένες πληροφορίες για τα προϊόντα που θέλει να επενδύσει, όπως για παράδειγμα μπορεί να δει και να αναλύσει προφίλ μετοχών και των κλάδων τους, αναλύσεις και προβλέψεις ειδικών των αγορών, ακόμα και να κάνει διαδικτυακές συζητήσεις με άλλους επενδυτές από όλο τον κόσμο ανταλλάσσοντας γνώμες και απόψεις.

Η τεχνολογία το επιτρέπει
Η ανάπτυξη των διαδικτυακών συναλλαγών ευνοείται ιδιαίτερα και από την εξέλιξη της τεχνολογίας η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ηλεκτρονικές συσκευές της καθημερινότητας να συνδέονται στο Internet. Για παράδειγμα, η αλματώδης αύξηση των πωλήσεων των smartphones δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να μπορούν να κάνουν μία επενδυτική συναλλαγή από το κινητό τους τηλέφωνο, όταν πίνουν καφέ, ή κατά τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντίστοιχες δυνατότητες δίνουν και οι ταμπλέτες, η διείσδυση των οποίων αυξάνει δραματικά και θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Δρόσος, Διευθυντής της Διευθύνσεως Προϊόντων Wholesale Banking της Alpha Bank: «Η Alpha Bank επιδιώκει μέσα από εύχρηστες υπηρεσίες να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ανάγκη χρήσεως έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) και υπολογιστικών ταμπλετών (tablets) για διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών».

Ενα από τα θέματα που απασχολούν τόσο τους επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να κάνουν επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, μέσω των πλατφορμών, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες είναι τόσο η ασφάλεια των χρημάτων που διακινούνται όσο και των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Για το λόγο αυτό οι τράπεζες επενδύουν πολύ μεγάλα ποσά ώστε να αναβαθμίζουν συνεχώς τα συστήματα ασφάλειας των συναλλαγών έτσι ώστε να είναι πάντα ένα ή και περισσότερα, βήματα μπροστά από διάφορους «επιτήδειους» που θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν παράνομα σε αυτά.

Στα 4 τρις δολάρια την ημέρα οι διεθνείς ηλεκτρονικές συναλλαγές
Το ηλεκτρονικό trading έχει μεταμορφώσει τις διεθνείς συναλλαγές ισοτιμιών νομισμάτων, αλλά και άλλων επενδύσεων σε ένα «τέρας» ρευστότητας ύψους 4 τρις δολαρίων την ημέρα, κάτι που έχει συντελέσει στη δημιουργία εσόδων ρεκόρ για αυτούς που διαχειρίζονται τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η επανάσταση της ηλεκτρονικής εκτέλεσης των συναλλαγών, και η ανάπτυξη όλο και πιο έξυπνων αλγορίθμων σε αυτές τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μία περίπλοκη κατάσταση για τους επενδυτές. Η ταχύτητα συναλλαγών συνεχώς αυξάνεται, οι επιλογές μέσω των οποίων οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν γίνονται όλο και περισσότερες, τα σπρεντ στενεύουν σε όλο και μικρότερα περιθώρια, ενώ η ρευστότητα κόβεται σε όλο και μικρότερα κομμάτια.

Πολλοί στην αγορά το αποδίδουν αυτό στη συμπεριφορά των traders, οι οποίοι έχουν επενδύσει πολλά στις τελευταίες τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών, πιο πολύ για να εκμεταλλευτούν τις αγορές παρά για να υπηρετήσουν το ευρύτερο συμφέρον τους.

Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι από την Τράπεζα Διεθνών Διευθετήσεων, έδειξαν το μέγεθος της εξάπλωσης των βραχυπρόθεσμων traders.   
Συνολικά, η δραστηριότητα της αγοράς ενισχύθηκε κατά 20%, στα 4 τρις δολάρια την ημέρα, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

Παρ’ όλα αυτά το 85% της ανάπτυξης αυτής προήλθε από την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα από τα «λοιπά χρηματοοικονομικά ιδρύματα», το γκρουπ των ιδρυμάτων δηλαδή που περιλαμβάνει τις μικρότερες τράπεζες, τα fund διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, ασφαλιστικά ταμεία, hedge funds, και άλλα.

Banker's Review (T. 023)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778